Ben jij gefascineerd door de impact van innovatie op werk en werknemers? Wil jij bijdragen aan het versnellen van innovatie binnen fysieke werkprocessen in het Nederlandse MKB, met oog voor de mens? Dan is deze functie iets voor jou!

Voor een eenjarig transdisciplinair innovatieproject met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) zoeken we een ervaren (post-PhD) onderzoeker arbeids- en organisatiepsychologie. Je wordt onderdeel van een team van vijf senior onderzoekers , dat op 15 maart 2025 van start gaat.

Het project is een beleidsexperiment van het Ministerie van Economische Zaken en wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van het transdisciplinaire onderzoeks- en innovatiecentrum FRAIM, in samenwerking met onder andere Bouwend Nederland, MetaalUnie, FME, Techniek NL, TNO, fieldlab RoboHouse en TU Delft.

Het doel? Onderzoeken hoe robotica-innovatie in fysieke werkprocessen binnen de bouw- en metaalsector kan worden versneld. Dit doen we via een transdisciplinaire aanpak, waarbij inzichten uit engineering, design, arbeidspsychologie, organisatiekunde en innovatieworden gecombineerd.

De eerste zes maanden werken we met MKB-bedrijven uit de metaalsector; de tweede helft van het jaar ligt de focus op de bouwsector. Een projectmanager ondersteunt de planning en afstemming met belanghebbenden. Een Innovatie Expert en Transdisciplinair Expert zullen begeleiding en sturing aan het project geven.

 

Wat ga je doen?
In deze rol vertegenwoordig je het psychologische perspectief in het team. Je neemt de werknemer als uitgangspunt bij zowel het ontwikkelen als het implementeren van technologische innovaties binnen het MKB. Vragen die jij inbrengt:

  • Hoe zorg je ervoor dat werk zinvol en werkbaar blijft in een veranderende technologische omgeving?
  • Hoe ondersteun je medewerkers bij het omgaan met innovatie en verandering?
  • Hoe kunnen technologie en werkprocessen worden ontworpen om welzijn en productiviteit te bevorderen?

Je brengt tijd door op de werkvloer, werkt intensief samen met je teamleden en onderzoekt in de praktijk hoe innovaties kunnen bijdragen aan duurzame werkprocessen. De nadruk ligt op learning-by-doing en het verbinden van praktijkervaringen met academische inzichten. Belangrijk om te weten: Dit project richt zich volledig op praktijkgerichte impact en zal geen academische output leveren.

 

Werkomgeving
Je werkt vanuit fieldlab RoboHouse en in nauwe samenwerking met de andere senior onderzoekers en innovator. Dit is een unieke kans om impact te maken op de toekomst van werk binnen het MKB!

 

Functie eisen transdisciplinaire team
De ideale kandidaat (ongeacht de specifieke discipline):

  • Heeft een track-record binnen de academische discipline waarbinnen het doctoraat werd behaald.
  • Heeft ervaring met interdisciplinair onderzoek: het vermogen om afwisselend binnen en tussen academische disciplines te werken.
  • Enige ervaring heeft met (of sterke interesse in) het werken met pragmatische kennis en kunde(bijv. participatieve methoden, betrokkenheid van belanghebbenden, ervaring buiten de academische wereld), of het werken in transdisciplinair onderzoek en innovatie.
  • Voelt zich op zijn / haar gemak om nauw samen te werken met vier andere senior onderzoekers met verschillende disciplinaire perspectieven, en moeilijkheden in de planning, afstemming van perspectieven en onzekerheid te overwinnen.
  • Staat open voor het werken aan persoonlijke groei en transformatief leren – in zichzelf en in anderen.
  • Kan Nederlands begrijpen en spreken, aangezien de meeste interacties op de werkvloer in het Nederlands zullen zijn.
  • Is in staat en bereid om eigen werkschema’s af te stemmen op die van de andere teamleden, op 15 maart 2025 te beginnen en tijdens de Nederlandse ‘bouwvak’. het grootste deel van de vakantiedagen op te nemen.

 

Domeinspecifieke functie eisen
De ideale kandidaat voor de functie van senior onderzoeker arbeids- en organisatiepsychologie:

  • Heeft een afgeronde PhD relevant voor deze discipline zoals psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie, mens-computer interactie, sociologie of een ander gerelateerd academisch vakgebied.
  • Is een expert op het gebied van werk- en organisatieonderzoek.
  • Wil bovenstaande vaardigheden graag toepassen en uitbreiden binnen een transdisciplinaire context.
  • Is nieuwsgierig naar het ontwikkelen van een kritische, praktische, academische en sociale denkwijze bij het innoveren van de toekomst van werk.

 

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden jou:

  • Een dienstverband voor bepaalde tijd (1 jaar).
  • Een functie met een omvang van 36 uur tot 40 uur per week (0.9 – 1.0 fte).
  • Het salaris is afhankelijk van kennis en ervaring met een minimum van €4537 en een maximum van €6209,- per maand bij een fulltime aanstelling.
  • Een goede pensioenregeling via het pensioenfonds ABP.
  • In mei ontvang je vakantiegeld, in december een eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • 41 vakantiedagen bij een fulltime aanstelling, bovenop nationale feestdagen.
  • Telefoon en laptop van de zaak (indien nodig).
  • Reiskostenvergoeding.

 

Solliciteren?
Mail je cv en sollicitatiebrief naar e.s.verhoef@tudelft.nl – met als onderwerp: Senior Onderzoeker Arbeids- en Organisatiepsychologie in FRAIM TD team.

 

Over ons

RoboHouse
RoboHouse is een van de founding partners van onderzoeks- en innovatiecentrum FRAIM, gevestigd in hetzelfde pand op de TU Delft campus. RoboHouse is dé plek waar bedrijven, wetenschappers, startups en studenten samen nieuwe applicaties realiseren voor fysieke werkprocessen. RoboHouse stimuleert de ontwikkeling van cognitieve robotica door werkruimte en huisvesting aan te bieden voor roboticabedrijven en start-ups, door toegang tot risicokapitaal en acceleratorprogramma’s te verschaffen voor de meest veelbelovende robotica- en AI-technologieën en door alle relevante partijen die werkzaam zijn op het gebied van robotica met elkaar te verbinden middels concrete samenwerkingsprojecten. Bij ons kunnen organisaties nieuwe toepassingen voor robotica testen en ontwikkelen.

FRAIM
Transdisciplinair onderzoeks- en innovatiecentrum FRAIM is in 2021 gestart en brengt transdisciplinaire kennis vanuit een academische consortium samen met de innovatiekennis op het gebied van Robotica & AI vanuit fieldlab RoboHouse. In de visie van FRAIM ligt de toekomst van werk niet in het vervangen van medewerkers door technologie, maar juist in het ondersteunen van mensen met slimme technologie zoals cognitieve robots – zodat werk leuker, inspiratievoller, aantrekkelijker en productiever wordt. FRAIM wil dit bereiken door de toekomst van werk gezamenlijk vorm te geven: Vakmensen, technische en sociale wetenschappers, en ontwerp-, innovatie- en organisatie-experts integreren hun perspectieven om tot innovaties op de werkvloer te komen. Deze leren-door-te-doen-aanpak is al in praktijk bij een aantal organisaties. We verbinden lessen uit verschillende sectoren met elkaar, waarmee we bruikbare kennis creëren over het vormgeven van betekenisvol, rechtvaardig en haalbaar werk.