Na 3 jaar is het project Werk! Werkt, gesubsidieerd door EFRO, afgerond. Het team van Werk! Werkt – bestaande uit project partners Heineken, Ahold Delhaize, TU Delft, TNO, MKB-Nederland en RoboHouse – heeft het mogelijk gemaakt om innovaties en nieuwe digitale technologieën te demonstreren aan mkb-ondernemers en deze versneld in te voeren in de werkomgeving. En met succes! Binnen het project Werk! Werkt hebben 300 mkb’ers kennis opgehaald in een demodag, actieplan of kennissprint.

Kennismaken maken met robotica in MKBdoet

Robotica is complex. Veel mkb-ondernemers zijn nog onbekend met de kansen die robotica biedt om hun medewerkers te ondersteunen, efficiënter te produceren en hogere kwaliteit te leveren. Hiernaast is innovatie uitdagend. Het mkb zoekt hulp bij het formuleren van de vraag, vinden van hun oplossing en het nemen van vervolgstappen. Mark Bruijnen, programmamanager MKBdoet: “Ondernemers weten niet precies welke kansen er liggen en hoe ze kunnen starten. Daar helpt RoboHouse bij.”

Covid-19 benadrukte belang robotisering

Dankzij het project Werk! Werkt, hebben 300 mkb-ondernemers kennisgemaakt en geëxperimenteerd met robotica in het MKBdoet innovatieprogramma. Aanleiding voor het subsidieproject was Covid-19, die de kwetsbaarheid van bedrijven en het belang van digitalisering en robotisering benadrukte voor kleinere en grote bedrijven in Zuid-Holland. In reactie stelde EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) 1,5 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar om de invoering van digitale innovaties in een stroomversnelling te zetten. Binnen het project zette RoboHouse het innovatieprogramma MKBdoet op.

Demodagen, Kennissprints en Actieplannen

300 mkb’ers maakten kennis en experimenteerden met robotica. Zo bekeken ondernemers live demo’s bij de Demodagen en bedachten ondernemers bij Kennissprints samen met andere ondernemers uit hun branche oplossingsrichtingen voor robotica.
Ook maakten ze hun eigen prototype en plan van aanpak om innovaties te implementeren met een Actieplan. Daarbij testten zij  met robotica prototypes in een thematische demonstratieomgeving, een nagebootste werkomgeving. Zo beantwoorde RoboHouse de hulpvraag van mkb-ondernemers met hun expertise.

Enkele projectcases van MKBdoet:

Wil jij ook ontdekken wat robotica jouw bedrijf kan bieden?

Ga aan de slag met RoboHouse