Samen met de Greenport Boskoop organiseerde RoboHouse een inspiratiebezoek aan Dumaco. Het inspiratiebezoek aan een voorlopend bedrijf is onderdeel van de Kennis sprint van MKBdoet, het programma voor minder praten en sneller leren als het om robotica gaat. Met voorbeelden van vakmensen die wat bereikt hebben met techniek.
Onlangs heeft RoboHouse, als onderdeel van de Kennis Sprint van het MKBdoet programma, een inspiratiebezoek bij Dumaco georganiseerd voor boomkwekerijen in Boskoop. Het doel van dit inspiratiebezoek was kennis vergaren over hoe automatisering toe te passen bij kleine orders en grote productdiversiteit (het zogenoemde thema: Low-volume, High-mix).
Door getuige te zijn van de praktische implementatie van robotisering bij een pionierend bedrijf in een andere sector, konden deelnemende kwekers van Boskoops kwekerijen geïnspireerd worden om hun vergelijkbare uitdagingen aan te pakken. Het bezoek benadrukte drie belangrijke leerpunten;
Denk groot, begin klein – zet in ieder geval een stap
Dumaco heeft een afstudeerder onderzoek laten doen naar bepaalde aannames die zij hadden over procesverbeteringen in de metaalbewerking. Door metingen te doen bij elke handeling, heeft Dumaco inzicht gekregen in de capaciteit en doorlooptijd van metaalbewerking. Naar aanleiding van het onderzoek zijn kleine procesverbeteringen doorgevoerd, zonder dat er forse investeringen gevraagd werden.
Voeg orders samen, werk slim samen – dan creëer je ruimte om te investeren
Dumaco maakt gebruik van de Lean methode ‘Milk Run’: twee vrachtwagens rijden halffabricaten rond tussen vestigingen om capaciteit te optimaliseren, wachttijd en voorraad te verminderen. Hierdoor ontstaat ruimte op één vestiging om te investeren in een machine die continue kan produceren. Door orders te combineren, is het mogelijk om menselijk handelen te vervangen door een machine.
Vertrouw op je bedrijfsfilosofie – dat genereert nieuwe kansen
Dumaco heeft geleerd te vertrouwen op zijn bedrijfsfilosofie in plaats van elke investering in detail door te rekenen. In het verleden hebben zij geprobeerd klantgericht machines in te kopen, terwijl dit voor weinig afzet zorgde. Door machines aan te schaffen vanuit de bedrijfsfilosofie, bleken ze meer rendement uit de machines te kunnen halen.
RoboHouse zet zich, via het MKBdoet programma, in om MKB-bedrijven te versterken door kennis en middelen te delen om te gedijen in het steeds veranderende technologische landschap.Benieuwd naar technologische kansen in jouw sector? Neem voor meer informatie over het MKBdoet programma contact op met Mark Bruijnen (m.c.bruijnen@tudelft.nl).
Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.