Samen met Heineken Supply Chain organiseerde RoboHouse de zesde Demodag van MKBdoet, het programma voor minder praten en sneller leren als het om robotica gaat. Met voorbeelden van vakmensen die wat bereikt hebben met techniek.

De Demodag vond plaats in de grootste brouwerij van Europa: Heineken Zoeterwoude. Michiel Maagd en Wessel Reurslag hebben inzichten gegeven in het vormgeven van een data-gedreven brouwerij. Aan de hand van praktijkvoorbeelden lieten zij zien hoe robots kunnen ondersteunen in de logistieke operatie. Een mooi voorbeeld is het reinigen van productievloeren door robots. Nu vanzelfsprekend, maar in 2019 waren er geen robots op de markt die konden omgaan met bier, glasscherven en obstakels zoals de voet van een lopende band! Daarom besloot Wessel om opdracht uit te zetten bij de Minor Robotics. De Autonomous Cleaning Robotic Assistant die de TU Delft studenten hebben ontworpen, is de voorloper geweest van de huidige schoonmaak robots in de brouwerij.

De belangrijkste boodschap aan de ondernemers in de zaal: “creëer een cultuur die de adoptie van nieuwe technologieën mogelijk maakt.” Twee voorbeelden van hoe Heineken een cultuurverandering heeft teweeg gebracht binnen de brouwerijen:

1. Heineken heeft drie ‘lighthouse’ brouwerijen geselecteerd om te experimenteren met innovatieve technologie. In deze productieomgevingen worden innovaties uitvoerig getest, voordat deze wereldwijd opgeschaald worden.

2. De engineers en operators in de brouwerijen streven naar perfectie. Perfecte oplossingen zijn kostbaar als het gaat om digitale technologieën. Heineken heeft een andere mindset gecreëerd om sneller over te gaan naar een data-gedreven brouwerij.

RoboHouse zet zich, via het MKBdoet programma, in om MKB-bedrijven te versterken door kennis en middelen te delen om te gedijen in het steeds veranderende technologische landschap. Benieuwd naar technologische kansen in jouw sector? Neem voor meer informatie over het MKBdoet programma contact op met Mark Bruijnen (m.c.bruijnen@tudelft.nl).

Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.