Van het nijpende stikstofprobleem tot het schrijnende woningtekort en de dringende behoefte aan personeel – het lijkt alsof alle nationale zorgen samenkomen op de bouwplaats. Meer dan tien ondernemingen namen deel aan de kosteloze Kennissprint van RoboHouse. Op zoek naar antwoorden in robotica.

Inzichten verzamelen op locatie

Voorafgaand aan de kennisworkshop bezoekt Maartje van Proosdij, industrial designer bij RoboHouse, verschillende bouwplaatsen. De uitdagingen liggen in de logistiek, de fysieke belasting, maar ook in de werkcultuur. Werknemers worden geconfronteerd met onzekere werkomstandigheden, variërende samenwerkingen tussen verschillende disciplines en externe druk van regelgeving. De menselijke kant van de bouwsector wordt vaak over het hoofd gezien, zoals teamwork en trots op het uiteindelijke resultaat.

Complexiteit bouwplaats

Tijdens de kennisworkshop bij RoboHouse in Delft worden de inzichten van de bouwplaats uitgebreid besproken en brainstormen de deelnemers in groepen over concrete oplossingen. Arjan Walinga van Bouwend Nederland vat de complexiteit van de bouwplaats goed samen:
‘De bouwplaats is eigenlijk een beetje zoals een keuken op Kerstavond. Iedereen bereidt een ander gerecht en moet op verschillende momenten de oven, het fornuis of het aanrecht gebruiken. Het kan behoorlijk chaotisch zijn.’

Conclusies Kennissprint bouwsector

  • Specialisatie als sleutel tot succes
    Om de verschillende teams die samenwerken te helpen met het zware werk, moet er meer onderzoek worden gedaan. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit, en als zij elkaars uitdagingen beter begrijpen, wordt er efficiënter samengewerkt.
  • Slim ontwerpen van de bouwplaats
    Bij het bouwen van een gebouw denkt men alles van tevoren heel precies uit. Maar vaak wordt pas tijdens de bouw nagedacht over hoe dingen gemaakt en verplaatst moeten worden. Hier kan beter worden gepland. Neem bijvoorbeeld de BouwHub, een slim voorbeeld waar materialen per werkpakket worden samengevoegd en zo efficiënter naar de bouwplaats worden gebracht.
  • Een fabriekshal op de bouwplaats
    Naar aanleiding van een inspiratiebezoek wordt het idee geopperd van een fabriekshal op locatie. Hierdoor is het makkelijker om dingen te maken en te verplaatsen tijdens de bouw. Deze fabriekshal op de bouwplaats opent ook de deur voor robotisering, waardoor het fysieke werk lichter wordt.

De eerste paal is geslagen

De deelnemers waren vol lof over de Kennissprint. Er staat al een workshop over robotisering gepland. Daarnaast gaat een concreet idee verdere ontwikkeling krijgen in een innovatieproject, mede gefinancierd door Bouwend Nederland.

Meedoen aan een Kennissprint?

De Kennissprint is onderdeel van het MKBdoet programma. Een laagdrempelige, kosteloze manier om met robotica kennis te maken. Interesse? Meld je aan.