Tijdens de tweede editie van Robots in Business leek ‘de arbeidsproductiviteit’ het meest besproken onderwerp. Waar we voorheen vooral verwezen naar het tekort aan beschikbare arbeidskrachten, kijken ondernemers tegenwoordig vooral naar de hoeveelheid output die een werknemer binnen een bepaalde tijd kan leveren. Robotica speelt een cruciale rol in beide kwesties. Het kan de arbeidsproductiviteit verhogen door repetitieve of complexe taken efficiënter uit te voeren en helpt tegelijkertijd arbeidstekorten op te vangen door werk te ondersteunen of over te nemen waar mensen niet beschikbaar zijn.
Tijd voor innovatie in de bouwsector
Zo ook in de bouwsector, waar volgens Maikel Schouw, ondernemer met zijn bedrijf SMB Geveltechniek, ziet hoe er nog heel veel geïnnoveerd kan worden. Hij werkt momenteel samen met RoboHouse om zijn idee werkelijkheid te laten worden. “Het probleem waar wij als bouwvakkers sowieso tegen aan lopen is: personeel. Goede vakmensen zijn niet goed te vinden. Het is gewoon tijd voor innovatie.” Schouw werkt om die reden aan een zogenaamde ‘voegenrobot’, waarmee oud voegwerk uit een gevel verwijderd kan worden en vervolgens vervangen wordt voor nieuw voegwerk.
Tijdens het event waren naast de bouwsector ook verschillende anderen sectoren vertegenwoordigd. Zo werd de Break-out Sessie over de glastuinbouw goed bezocht door verschillende ondernemers uit het achterland van Delft, het Westland. Tijdens deze sessie liet TNO niet alleen zien hoe je slimmere kassen kunt bouwen, maar werd ook robotica gepresenteerd die in bestaande kassen kan opereren en bijvoorbeeld autonoom tomaten kan oogsten.
Gids voor nieuwe en bestaande oplossingen
Mark Bruijnen komt als Programmamanager van RoboHouse dagelijks in contact met nieuwe mkb’ers die willen innoveren. “Het mooie is dat we inmiddels als RoboHouse zijnde uit vrij veel verschillende sectoren vraagstukken hebben gekregen. Hierdoor heeft ons innovatieteam met robotica engineers expertise opgebouwd in de verschillende domeinen. Ook hebben we het netwerk opgebouwd aan de onderzoeks- en marktkant om de juiste kennis te ontsluiten, om het probleem op te lossen.” Volgens Bruijnen liggen er bovendien ook heel veel kansen om bestaande technologie veel problemen van ondernemers snel en kundig op te lossen. “We zijn daarom ook vaak de gids die ondernemers de juiste weg wijst.”
Het project van SMB Geveltechniek wordt gesponsord door Bouwend Nederland en dat is niet zonder reden. “Ons doel is om te kunnen aantonen dat robotisering niet alleen voor grote bedrijven die veel kunnen investeren is, maar ook echt van toegevoegde waarde kan zijn voor mkb’ers,” zegt Arjan Walinga van Bouwend Nederland. “We werken heel graag samen met RoboHouse. Zij kunnen de wetenschappelijke kennis sneller in de praktijk brengen en dat is voor de leden van Bouwend Nederland heel erg belangrijk.”
Automatiseren op kleine schaal
Mark Bruijnen weet duidelijk waar mkb’ers op dit moment staan. “De grootste uitdaging voor het mkb is: waar moet ik starten? Maar ook: ik ben bekend met automatiseringsoplossingen voor grote aantallen, maar ik produceer op kleine schaal en met een grote variatie. Hoe krijg ik voor mijn situatie een geautomatiseerde oplossing?”
Tijdens de Break-out Sessie over offshore energy werd duidelijk hoe belangrijk samenwerking is tussen verschillende soorten partijen voor innovatie. Wetenschappers bedenken out-of-the-box oplossingen, studenten en fieldlabs vertalen deze ideeën snel naar concrete toepassingen, en bedrijven zorgen ervoor dat deze innovaties in de praktijk worden gebracht.
De potentie voor automatisering in offshore windparken is echter enorm. Het vervoeren van mensen en materieel naar windmolens is zeer kostbaar, waardoor automatisering al snel een positieve businesscase oplevert. Ook hier herkenden veel mkb’ers zich in, ondanks dat de schaal waarop zij hun logistiek ook op dit vlak kleiner is.
Ook vanuit de maritieme sector kwamen uitdagingen aan bod tijdens het event die als inspiratie dienden voor mkb’ers. Zo vormen onbemande schepen op zee niet alleen een technische, maar ook een grote regelgevende uitdaging. Het is daarom essentieel om verbinding te zoeken met partijen die hier al actief mee bezig zijn. Samenwerking is de sleutel tot succes!
Wat kan robotica voor jouw bedrijf betekenen?
Aan de slag met het ActieplanOok aan de slag met robotica?
Neem contact op met Mark Bruijnen om kosteloos kennis te maken met robotica via Digitalzh.
Wordt jouw bedrijf niet aangemerkt als mkb (meer dan 250 medewerkers en/of meer dan 50 miljoen euro jaaromzet)? Ook jij kunt aan de slag met een innovaties gericht op de toekomst van werk. Neem contact op met Bas Vennemann.