Zes boomkwekerijen namen deel aan de Kennissprint van RoboHouse: we bezochten iedere boomkwekerij, organiseerden een gezamenlijke kennisworkshop en gingen met alle bedrijven op inspiratiebezoek bij een vooroplopend bedrijf.
Uitdagingen in kaart
Voorafgaand aan de Kennissprint workshop bezoekt RoboHouse de boomkwekers om een beter beeld te krijgen van de dagelijkse praktijk van het orders verwerken. De basis voor een inspirerende robotica kennisworkshop. We zien dat het laden van de planten op karren fysiek zwaar is. Een tray kan wel 12 kilo wegen en er moet vaak boven de macht getild worden. Ook merken we op dat een medewerker soms wel 20 km op een dag loopt om alle orders samen te stellen.
Elke boomkweker heeft zijn eigen uitdagingen, en dat zit hem voornamelijk in het verschil in planten en klanten. Anja van Tilburg, Projectleider Greenport Boskoop: ‘Mede door de diversiteit aan producten denken kleinere bedrijven dat robotica voor hen niet haalbaar is. Maar dan haal je de inspiratie eruit. Juist door te leren van anderen kun je ideeën opdoen over hoe je je eigen proces kunt verbeteren.’
Leer van elkaar
Tijdens de workshop bij RoboHouse bundelen collega-bedrijven hun krachten en delen zij hun uitdagingen om van elkaar te leren. Wat bij het ene bedrijf een uitdaging is, heeft een ander misschien al opgelost. Hun uitdagingen:
- Moeilijkheden in het afleverproces, zoals het zware werk en de piekdrukte.
- Werken met levend materiaal, dat elk zijn eigen kenmerken en kwetsbaarheden heeft.
- Kleine orders met een hoge productdiversiteit.
Veel kwekerijen hebben hun eigen proces en routine ontwikkeld waarbij de medewerkers een grote rol spelen. De ondernemers wisselen hun ervaringen erover uit. RoboHouse deelt inspirerende toepassingen van robotica in het bedrijfsleven, die wellicht een oplossing kunnen bieden. Daarnaast is TTA aangeschoven, een innovatieve machinebouwer uit Bleskensgraaf die agrobedrijven ondersteunt met hightech machines.
Nieuwe oplossingen
Tijdens de workshop verkennen de deelnemers drie oplossingsrichtingen voor de genoemde uitdagingen. Dit doen zij via ideation, een methode om creativiteit te stimuleren. De oplossingsrichtingen:
- Het ondersteunen van de fysiek zware processtappen. We hebben het hier bijvoorbeeld over exoskeletten en robots die karren laden.
- Het optimaliseren van het orderproces. Hier gaat het onder meer over robots met barcodescanners, data-gestuurd beladen en standaardisatie.
- Het verbeteren van de kwaliteit. Hoe zorgt technologie ervoor dat er minder fouten worden gemaakt? Denk aan camerasystemen, drones en betere monitoring.
De deelnemers bespreken de oplossingen aan de hand van de haalbaarheid in de praktijk. Sommige oplossingen kunnen direct worden toegepast omdat de technologie al klaar is. Voor andere oplossingen is meer onderzoek nodig. Uiteindelijk beslissen de kwekers zelf hoe ze verder willen gaan. De ideeën liggen klaar, de contacten zijn gelegd en ze kunnen de vervolgstappen gaan plannen.
Inspiratie opdoen
Tot slot brengen de boomkwekers een bezoek aan Dumaco, een metaalbewerkingsbedrijf in de regio dat al flinke stappen heeft gezet met robotica. Er is bewust gekozen voor een bedrijf uit een andere sector. Zo kun je een nieuw en fris perspectief krijgen op het gebruik van technologie in je eigen bedrijf.
Eén van de belangrijkste lessen: denk groot, maar begin klein. Het zetten van de eerste stap is essentieel, omdat het de mogelijkheid biedt om te leren en ervaring op te doen.
Meedoen aan een Kennissprint?
De Kennissprint is onderdeel van het MKBdoet programma. Een laagdrempelige, kosteloze manier om met robotica kennis te maken. Meld je aan.