Onlangs vond er een zogenaamde Agri-Robotica Hackathon bij ons plaats, georganiseerd in nauwe samenwerking met de Robotics Student Association (RSA), Koppert en NXTGEN Hightech. Hierbij daagden we vier studententeams uit om een vernieuwend en effectief te denken. Het ophangen van insectenkaartjes in kassen stond hierbij centraal, een probleem waar het innovatieteam van RoboHouse eerder ook al aan werkte. Deze kaartjes, gevuld met natuurlijke bestrijders, zorgen voor een duurzame oplossing tegen plaagdieren en dragen zo bij aan de bescherming van gewassen.

De uitdaging: herhalend werk in de kas verlichten

De hackathon had als doel om met slimme robotica het arbeidsintensieve en herhalende werk in de warme, vochtige omstandigheden van de kas te verlichten. Het ophangen van insectenkaartjes is een belangrijke taak in de biologische gewasbescherming, maar is fysiek zwaar en tijdrovend. Met behulp van robotica wilden we een oplossing vinden die het werk vergemakkelijkt en mogelijk zelfs autonoom kan laten verlopen.

De teams en hun creatieve oplossingen

Team WE HAVE THE BUDGET presenteerde een robotarm die automatisch de kaarten aan de planten bevestigt met behulp van een luchtpomp en lijm. Het mechanisme bewees zijn potentieel tijdens de demonstratie en liet zien hoe robotica dit proces kan verbeteren.

Team WE HAVE THE BUDGET

Team W Ballerz koos voor een uitschuifbare arm die de meerdere kaarten in één beweging op de planten kon plaatsen met behulp van vacuümzuiging.

Team W Ballerz

Team Deep Dirt Botanica dacht buiten de gebaande paden en ontwikkelde een oplossing waarbij een lange, met poppen bedekte draad op de planten werd geschoten. Met behulp van vision werd de draad in een projectielbeweging naar de plant gelanceerd – een creatieve oplossing met veel potentieel.

Team Deep Dirt Botanica

De uiteindelijke winnaar, Team Botanibots, besloot niet alleen naar de robotica te kijken, maar ook om de kaarten zelf opnieuw te ontwerpen, waardoor het gemakkelijker werd om de kaarten aan de stengel van de plant te bevestigen, waardoor het proces duurzamer en eenvoudiger werd.

De uiteindelijke winnaar, Team Botanibots

Inspirerende presentaties en praktijktests

Na een lange dag van intensief bouwen en finetunen, presenteerden de teams hun oplossingen in de AgriFood Greenhouse van RoboHouse. De dag werd feestelijk afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waar studenten, organisatoren en partners konden napraten over de indrukwekkende resultaten.

Deze hackathon was onderdeel van het doorlopende project met Koppert. De volgende stap om te kijken naar alle ideeen en deze om te zetten naar nog beter werkende prototypes, als onderdeel van het NXTGEN Hightech initiatief.

Heb jij uitdaging en wil je samen met studenten werken aan creatieve oplossingen? Neem dan contact op met Tayyaba Noor, Project Manager Robotics Horti Agri (T.Noor@tudelft.nl) of Mark Bruijnen, Programmamanager mkb (M.C.Bruijnen@tudelft.nl).

Wil jij ook een hackathon organiseren?

Neem contact op